Kevés adat!
Kérem adjon meg több adatot.
Bezárás
Kevés adat!
Kérem adjon meg több adatot.
TERMÉK KERESÉSE
TOVÁBB A RÉSZLETES KERESŐHÖZ
Elérhetőségünk:
Nyitvatartásunk:
H-P: 8:00-17:00
Sz  : Zárva
Cím: 8000 Székesfehérvár Móri út 154.

Kezdőlap » Megfelelő guminyomás

Minden amit tudni kell a guminyomásról…

Sajnos az utakon közlekedő személygépkocsik nagyon nagy százalékának helytelen a guminyomása. Ez lehet túl alacsony vagy épp túl magas, mindkét esetnek megvannak a hátrányai.

Fokozódó balesetveszély
Elégtelen guminyomás esetén romlik az úttartás, rosszabb lesz a kormányozhatóság, csökken a kanyarstabilitás. Az alacsony abroncsnyomás különösen negatív hatással van a gumik tartósságára, mivel következtében nő a nyíró igénybevétel a vállakon, illetve az üzem közbeni túl nagy deformáció által a hőtermelés a oldalfalakban. Ha túl magas a guminyomás, a gumik nem biztosítanak optimális érintkezést az úttal; a csökkenő tapadással romlik a menetstabilitás, nő a fékút. A túl k

ményre fújt abroncs sérülékenyebbé is válik, ez tovább csökkenti a biztonságot.

Magasabb üzemanyag fogyasztás és CO2-kibocsátás
A guminyomás nagy befolyást gyakorol a gördülési ellenállásra, ami fontos tényező az üzemanyag fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás szempontjából.
Az alacsony abroncsnyomás növeli  a gördülési ellenállást, aminek következtében emelkedik  az üzemanyag fogyasztás, magasabb lesz a CO2-kibocsátás.

Csökkenő menetkomfort
Az optimális guminyomástól mindkét irányban való eltérés ront a kényelmen. Túl puha gumikon a jármű bizonytalanná, imbolygóvá válik. A túl magas nyomású gumikon járó autó keményebb, pattogósabb futásáról ismerszik fel, mert az ilyen abroncsok az út egyenetlenségeit kevésbé nyelik el.

Fokozott kopás, rendellenes kopás
A helytelen guminyomás miatt a gumiabroncs élettartama csökken. Az útfelülettel való hiányos érintkezés, az  egyenetlen igénybevétel a futófelület rendellenes kopását idézi elő, alacsony nyomás esetén ráadásul a kopás a túlmelegedés következtében jelentősen fel is gyorsul.
 


Miért kell a guminyomást rendszeresen ellenőrizni?
A levegő lassú elszivárgása miatt minden abroncs folyamatosan veszít a nyomásából, ezért a guminyomást rendszeresen ellenőrizni kell. Az abroncsnyomás rendszeres ellenőrzése mellett nagyobb eséllyel észrevehető az is, ha a természetes, kis mértékű nyomásvesztésnél nagyobb nyomáshiány áll fenn. Radikális csökkenés észlelésekor azonnal szakemberhez kell fordulni!

Hogyan kell ellenőrizni a guminyomást?
A guminyomást mindig az abroncs hideg állapotában (az autó legalább egy órája áll, vagy csak 2-3 km tett meg kis sebességgel) kell mérni és beállítani. Üzem közben természetes, hogy a gumik melegszenek, ezzel a nyomás is megnő bennük. Meleg abroncs nyomását, tehát sosem szabad csökkenteni az előírt értékre, mert akkor valójában a kívánatosnál alacsonyabb nyomás lesz benne.

Hol található az autó gyárilag megadott abroncsnyomása?
Vagy a gépjármű használati utasításában, vagy a tanksapka fedelén, esetleg az ajtóoszlopon. Megterhelt jármű esetén az abroncsnyomást emelni kell, a gyártó természetesen ezeket a magasabb nyomásértékeket is feltünteti. Ezeket az értékeket be kell tartani!